Známy je aj skrátený názov Zante, hlavne pre anglicky hovoriacich. Je to tretí najväčší ostrov v Iónskom mori po Kefalónii a Korfu. Zakynthos je považovaný za jeden z najzelenejších ostrovov v Grécku a najmä na jar pripomína kvitnúcu záhradu s vôňou bylín a eukalyptov. Vďaka tomu dostal pomenovania „Ostrov vôní“, „Kvetina východu“. typickými produktmi je olivový olej, hroznové víno, grepy a citrusové plody. Turistov príjemné prekvapí pohostinnosť miestnych obyvateľov a okúzlia čarokrásne prírodné scenérie a pláže. Ostrov je zázračné miesto – rozmnožuje sa tu chránená stredomorská korytnačka Caretta caretta. Na Zakynthose sa oplatí navštíviť najmä pláže Navajo a Gerakas, dedinku Exo Hora s najstaršou olivou na ostrove. V dedinkách Macherado a Volimes uvidíte tradičný spôsob života Grékov. Na ostrove je množstvo obľúbených dovolenkových destinácií, napríklad Argassi, Vassilikos či Gerakas.

 

Základné informácie:

Počet obyvateľov 40 650 (2011)
Rozloha 410 km2
Najvyšší vrch Vrachionas (758 m)
Hlavné mesto Zakynthos
Dĺžka pobrežia 123 km
Doba letu z Bratislavy cca 2 hod a 15 min

Čo je na ostrove Zakynthos:

  • hotely
  • prístav, letisko
  • obchody, reštaurácie, bary
  • najkrajšia pláž Európy Navajo
  • možnosti športu (potápanie, parasailing, volejbal, tenis)

 

Kultúra:

Zakynthos – hlavné mesto – kostol sv. Dionýza – patróna ostrova. v roku 1953 bolo mesto celkom zničené pri zemetrasení. Potom bolo obnovené do pôvodnej podoby.

dedinka Volimes – benátska vež, kostol s freskami z 12. a 14. stor., tiež sa tu nachádza archeologické nálezisko z doby neolitu Keri.

Na ostrove sa nachádza mystické miesto kláštor Agios Georgios Gremon pri dedinke Anafonitria. Leží na severozápadnom cípe ostrova. Pochádza z 15. storočia aj je zasvätený panne Márii. Vraj ak v kláštore zapálite sviečku splnia sa Vám všetky priania. Turisti si tu môžu za symbolickú cenu sviečku zakúpiť.

Gastronómia: prevláda stredomorská kuchyňa. Špecialitou je „Sartsa“ – varené jedlo s hovädzím alebo teľacím mäsom, s rajčinami, cesnakom, olivovým olejom, syrom a oregánom. Typický je tiež „ladotyro“ – pikantný ovčí syr naložený v hlinených nádobách s olejom. „Musaka“ – nákyp s jahňacím a hovädzím mletým mäsom, cuketami, cesnakom, cibuľou. Obľúbený dezert „baklava“ – lístkové cesto plnené mletými orechmi, pomarančovým sirupom, citrónovou šťavou a muškátovým orieškom. Predkrmom alebo prílohou „tzatziky“ – jogurtová nátierka so strúhanou šalátovou uhorkou, cesnak, olivový olej a vinný ocot. Vyhľadávaný je alkoholický nápoj „ouzo“.

Zaujímavosti:

  • Pláž Navajo sa veľakrát umiestnila na prvom mieste medzi najkrajšími plážami Európy
  • Homér ako prvý spomenul Zakynthos v diele Iliada a Odysea
  • Je obývaný od dôb neolitu
  • Juhovýchodne od ostrova sa našiel najhlbší bod Stredomoria (4004 metrov)
  • Na Zakynthose svieti ročne najviac slnka v Grécku
  • Na ostrove je len jedno mesto a 44 dedín
  • Turistický ruch sa tu začal vyvíjať v roku 1965
  • Na ostrove hniezdi ohrozený druh korytnačky Caretta Caretta
  • Zakynthos bol pomenovaný po synovi Dardana